Frybo
De Marne 35
8701 PV Bolsward

Tel: 0515-579298
Fax: 0515-579298
Machinaal voegen

Machinaal voegen
Bij machinaal voegen wordt de voegmortel door middel van een pomp door een slang gepompt en met behulp van een spuitmond of spuitpistool in de voeg aangebracht. Machinale verwerkbare voegmortel bevat aanmerkelijk meer water als handmatige aangebrachte voegmortel kan bevatten. Dit heeft als voordelen dat de mortel veel minder snel verbrand doordat er water aan wordt onttrokken door de stenen, metselmortel en de omgevingslucht. In de praktijk betekend dit dat voor- en nabevochtigen vaak achterwege kan blijven. Daarnaast resulteert het hogere watergehalte in een betere kwaliteit voeg met een hogere sterkte. Het machinaal aanbrengen van de voegmortel gaat, zeker bij brede en diepe voegen, veel sneller dan handmatig aanbrengen. Zelfs bovenhands voegen is mogelijk met deze nieuwe methode.

Systeemtechniek
Het aanmaken en mengen van machinale voegmortel dient secuur en met de juiste hoeveelheid aanmaakwater te geschieden. Bij het mengen mogen absoluut geen klonten in de mortel ontstaan en de mortel moet goed homogeen worden gemengd. De Baron dwangmenger van is hier bij uitstek geschikt voor. Voor het verpompen is een traploos regelbare pomp nodig die niet pulseert en mortelbestendig is. De Innomat membraampomp voldoet aan deze criteria, is handzaam en makkelijk schoon te maken. Het aansturen van de pomp gaat op afstand middels het spuitpistool dat voorzien is van instelbare en makkelijk te verwisselen spuitmonden. Op deze wijze is het systeem geschikt voor zowel smalle, brede en diepe voegen.

Vakmanschap
Ook voor machinaal voegen is nog steeds het vakmanschap van de voeger benodigd. De voorbereiding, het aanmaken van de mortel, het aanbrengen, de afwerking en de eventuele nazorg blijven essentieel voor de kwaliteit van het voegwerk. Voordeel voor de voeger is dat in veel gevallen sneller kan worden gewerkt, een hogere kwaliteit voegwerk wordt afgeleverd en de voorbereiding en nazorg minder kritisch is. De lichamelijke belasting is veel lager

Machinaal verwerkbare voegmortels worden  in zakken van 25 kg. De mortel is leverbaar in een  standaardkleur en kunnen daarnaast op maat aangepaste samenstelling en kleur worden geleverd.

 

Meer info 

 

 

© Frybo 2006  |  Privacy Statement  |  Disclaimer